Цели 60% от българите ползват някакъв вид заем или финансов кредит,

...
Цели 60% от българите ползват някакъв вид заем или финансов кредит,
Коментари Харесай

Мъжете или жените разчитат повече на кредитите?

Цели 60% от българите употребяват някакъв тип заем или финансов заем, показва ново изследване на " Нилсен Адмосфер България " в съдействие с Български народен панел.

Като цяло 60% от българите сега имат някакъв тип заем или употребяват заем. Мъжете, междинната възрастова група (от 35 до 54 години) и хората, които живеят в градовете, са по-често склонни да взимат пари назаем.

Проучването е извършено въз основата на извадка от 500 респонденти, които са на най-малко 18-годишна възраст и са дейни интернет консуматори, предава businessnovinite.bg.

Според данните от изследването най-използваните типове заеми са:

- 31% от българите сега използват кредитна карта (карта с разполагаем заем, който е подготвен за ползване). Този финансов артикул се употребява по-често от мъжете, в сравнение с дамите, а използването му става по-голяма с напредването на възрастта на анкетираните;

- 29% от хората използват потребителски кредит – още веднъж това са по-често мъжете, а във връзка с възрастовите групи, този артикул е най- " известен “ измежду 35 до 54-годишните;

- 10% употребяват третият най-използван тип заем или заем (макар и със доста по-нисък % на потребление по отношение на първите два) - кредит от небанкови институции;

- 10% от хората също се възползват от личен овърдрафт.

По отношение на най-използваните типове заеми или заеми сред хората, които употребяват такива услуги, нормално те се употребяват от няколко години.

Например, 28% от тези, които употребяват кредитна карта, го вършат от 2 години или по-малко, до момента в който останалите (72%) са почнали да се възползват от нея преди 3 години и повече – 31% от тях даже отпреди повече от 10 години.

Потребителският заем се употребява от 2 години или по-малко в 38% от случаите, надлежно 62% от потребителите са почнали да употребяват тази услуга преди повече от 2 години. Ситуацията е много сходна и при персоналния овърдрафт. Тази наклонност обаче не се вижда при заемите от небанкови институции – там нещата наподобяват малко по- " краткосрочни “, тъй като огромна част от респондентите са почнали да ги употребяват в напълно околните месеци или години.

Хората, които към този момент имат заем или някакъв тип заем, обаче се колебаят дали да вземат още пари назаем през идващите 2 години: 53% от тях декларират, че не са обмисляли да го създадат.

Въпреки това през идващите 2 години 20% от потребителите, ползващи кредитни услуги, обмислят да се възползват от потребителски заем, 11% - от кредитна карта, 8% - от автомобил на лизинг и 7% - от ипотечен заем.  

Що се отнася до тези, които сега не употребяват никакъв заем или заем, те са по-решителни: 75% изобщо не обмислят да се възполват от подобен вид финансов артикул в границите на идващите 2 години. Най-обмисляният тип артикул измежду хората, които сега не употребяват кредитни услуги, е потребителският заем: 9% считат да го употребяват.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР